Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Premiéra Liberci se vydařila

Unikátní seriál NN NIGHT RUN má za sebou premiéru v Liberci. Trať pod Ještědem nebyla jednoduchá, ale běžci, kterých se sešlo přes dva tisíce.

Unikátní seriál NN NIGHT RUN má za sebou premiéru v Liberci. Trať pod Ještědem nebyla jednoduchá, ale běžci, kterých se sešlo přes dva tisíce.

Běžecký areál Vesec se stal místem, kde probíhaly prezence. Trať závodů na pět a deset kilometrů pak vedly v okolí. Zatímco v jiných městech závodníci probíhají městy, v Liberci si závod užili spíše ti, kteří mají rádi přírodní okolí. A kopce, to bylo další specifikum tohoto závodu – zázemí totiž bylo v lyžařském areálu a trasa vedle přes Špičák. „Profil trati je těžký, převýšení na pěti kilometrech je sto deset metrů,“ okomentoval zvolenou trasu ještě před startem šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel.

Podvečer tradičně začal dětskými závody innogy kids cup, zde se zúčastnilo 232 nadějných sportovců. Pak přišla řada na více než pětset účastníků Sberbank Family Runu. Nikoho netrápilo, že tento nesoutěžní běh mnoho účastníků pojalo jako pohodovou vycházku za příjemného počasí. Chvílemi to sice vypadalo, že by mohla přijít bouřka, ale nakonec nespadla ani kapka a bylo příjemných 27 °C.

Ve čtvrt na devět se pak regionální ředitel společnosti NN pojišťovna a penzijní společnost Karel Šolc poslal na trať pětikilometrového závodu AVON BĚH přes šest set běžců a běžkyň. A byl to pořádný souboj až do posledních metrů. Nakonec byl v cíli první Jakub Sládek, který rád cestuje za závody po celé republice. Na nelehké trati dosáhl kvalitního času 20:03.3. Jen o necelé čtyři vteřiny byl pomalejší recesista Pajasan Krejčů z klubu Lukyho_Pajáti. Třetí doběhl v čase 2:21.0 po delší pauze dříve tradiční účastník seriálu Night Run a Winter Run Jiří Rypka hájící barvy pořadatelského klubu.

Čtvrtý pak už byl nejrychlejší veterán Martin Vrba (Run Magazine Team) v čase 20:33.3 a těsně za ním finišoval nejlepší mladý závodník Jakub Vomáčko (ACTJ Jičín), který měl čistý čas dokonce čtvrtý nejrychlejší. I první dívka byla tentokrát v cíli velmi brzy – sedmá Jana Pekařová z klubu TJ Turnov ztratila na vítěze ani ne minutu a čtvrt. V šestnácti letech skvělý výkon. Nejrychlejší ženou pak byla Marcela Urbanová (Run is Pink), která zaběhla čas 22:48.3.

Ve čtvrt na deset, když už byli v cíli všichni z pětky, se pak do tmy vydaly dalších sedm set účastníků. Čekal na ně stejný okruh jako jejich předchůdce, akorát si ho tito borci zaběhli dvakrát. Zatímco na pěti kilometrech se nikdo nedostal pod dvacet minut, na desítce pokořilo hranici čtyřiceti minut hned pět závodníků. Nejrychlejší z nich byl pořadatelům dobře známý Jakub Skalka (Spižírna). Zaběhl čas 36:56.2. Téměř tři čtvrtě minuty pak na vítěze ztratil Jakub Gräf z liberecké Dukly.

 Za první dvojicí už doběhl nejlepší veterán, Jiří Fix z klubu Maxtri Liberec zaběhl čas 38:21.6. Slušný výkon předvedla i Erika Jislova, která byla na jedenáctém místě nejlepší žena, závod zvládla za 43:49.0. Svoji nejbližší soupeřku, Harju Suvi, nechala za zády o necelých pět minut. Třetí pak byla Martina Gräfová. Někteří závodníci se po pěti kilometrech vydýchali, vyměnili startovní číslo a zaběhli si ještě desítku. Díky tomu si pak vezli domů nejen medaili s bílou kočičkou, ale i s černou šelmou. A ti, kteří stihli ještě Family Run a někdo jim vyběhal medaili na dětské trati, si mohli složit unikátní obrazec čtyř kočkovitých šelem.

Historický první závod seriálu Night Run v Liberci je tak minulostí a seriál NN NIGHT RUN se nyní v rychlém sledu přesouvá na druhý konec republiky, do Brna. Zatímco jindy je mezi závody mezera zhruba měsíc, teď to bude jen týden. To je výrazná změna, ale nebude to tak navždy. „Za mě panuje spokojenost s libereckým závodem, jen termín pro příští rok upravíme,“ prozradil závěrem Tomáš Pavel.

Akce se uskutečnila za podpory Libereckého kraje a statutárního města Liberec.

Sdílet